Marknadsanalys september 2021 - stålet i händelsernas centrum

Stålåret 2021: 
csm_Marknadsanalys_4_2018_1_fdf70a3120.jpgStålet i händelsernas centrum

Marknadsanalys ur Nya Dimensioner nr 3, september 2021
 

Det har hänt mycket sedan min förra krönika. Viktigast för vanliga människor är nog att vaccinationen haft stort genomslag, vilket ger hopp om normal vardag inom kort. 

I Europa har väderfenomen orsakat både översvämningar och bränder. Sportfesterna har avlöst varandra och nu ser vi krigets verklighet i Afghanistan.

Till viss del har dessa händelser även haft påverkan på stålet. 
Jag brukar referera till spotpriset för enklaste sortens bandplåt på coil, fritt verk i Ruhr, publicerade av analysföretaget S&P Global Platts. Det ligger 27 augusti på 1 130 Euro per ton vilket är 60 Euro lägre än toppläget i slutet på juni. Förklaringen är en något lägre efterfrågan, sannolikt orsakad av semesterperioden. I september får vi se hur efterfrågan, tillgänglighet och pris fortsätter att utvecklas.

optimerad.Grafer-3-2021 (1).jpgDet finns många faktorer att titta närmare på. Här är några: 

Det råder generellt hög beläggning hos stålproducenterna i Europa. Ledtiden för bandplåt ligger snart efter nyår. Rostfritt, specialstål & aluminium ligger en bra bit in i Q1 2022. Även på balk, stång, hålprofiler, rör, grovplåt och armering är ledtiderna betydligt längre än normalt. Om den goda efterfrågan håller i sig, kommer priserna också göra det.

De europeiska stålproducenternas organisation, Eurofer, prognosticerade den 16 augusti att stålkonsumtionen 2021 kommer att hamna på samma nivå som innan pandemin – eller 143 miljoner ton. De räknar sedan med en tillväxt på ytterligare 3,7 procent för 2022.

Under juli drabbades Tyskland och Belgien av översvämningar. Cirka 100 000 ton stål förstördes och måste ersättas. Till detta allt material som behövs för återuppbyggnaden. Det bör öka efterfrågan på stål och driva priset uppåt.

Halvledarbrist har dämpat produktionen i fordonssektorn, vilket gjort att de inte tagit ut så mycket stål som planerat. Om försörjningen av halvledare blir bättre, kommer behovet av stål att öka och därmed driva priserna uppåt. Men, det kan också bli tvärtom.

Kinesiska myndigheter sätter nu in åtgärder för att minska stålproduktionen i landet, dels för att undvika överskott, dels av miljöskäl. Om dessa inte lyckas, kan det leda till ökad kinesisk export och vilket kan ge sjunkande priser.

I USA väntar man sig att skyddstullarna på 25 procent, som infördes av Donald Trump för tre år sedan, avskaffas under november. I så fall blir det mer attraktivt för europeiska verk att exportera till USA, vilket skulle få till följd att tillgången på stål minskar här, något som i sin tur kan driva priserna uppåt.

optimerad.Marknadsanalys-3-2021-300px (1).jpgVi fortsätter med nyheter från USA. I förra veckan passerade att lagförslag om att investera 1 000 miljarder dollar i infrastruktur den amerikanska senaten. Innan det blir lag måste det godkännas av representanthuset, men när det väl är gjort finns det finansiering för många stålkrävande projekt under flera år framöver.

Det är spännande att se att fossilfri ståltillverkning nu börjar utvecklas till kommersiell verklighet! I en kommentar till senaste kvartalsresultatet sa tyska ståltillverkaren Salzgitters CEO, Gunnar Groebler att ”grått stål kommer att lämna EU när grönt stål anländer”.

Groebler presenterade även hur hans företag jobbar med utvecklingen av såväl teknik som affärer. SSAB har i dagarna levererat det första fossilfria stålet tillverkat med Hybrit-teknologin.

Fortsätt ta hand om varandra.

Det kan man göra även när pandemin klingat ut!
 

MAX FJAESTAD
INKÖP & MARKNAD
BE GROUP SVERIGE

csm_Max_Fjaestad_3ae88274ea.jpg