Kundreportage - NCC

Ett samarbete som lovar gott

330A2766 kopiera.jpgI våras köpte BE Group Herkules armeringsfabrik i Norrköping av NCC. En prestigeaffär där BE även åtog sig att leverera armering till byggjätten de kommande åren. I somras gick startskottet för det nya samarbetet. Nya Dimensioner har besökt Hyllie i Malmö där NCC bygger ett stort kontorshus med armering från BE. 

Visst är det mysigt, säger Patrik Gyllin, NCC:s platschef i Hyllie, och tar tag i dragkedjan på den gula arbetsjackan för att försäkra sig om att den är ordentligt uppdragen i halsen.

Vi befinner oss i mitten av november. Lite drygt sex månader har gått sedan BE tog över den nya armeringsanläggningen, och de riviga vindbyarna kommer svepande in från havet i väster.

Blåsten är ingenting som påverkar själva bygget, men det är ju inte så behagligt för dem som jobbar här, konstaterar han.

HAV AV ARMERING

Vi står i ett hav av armering, drygt 1100 kvadratmeter för att vara något mer exakt. Runt omkring oss armeras och najas det för fullt. Totalt handlar det om närmare 250 ton armering som ska komma på plats.

Rullarmering, standardnät, rakstål och dessutom en hel del klippt och bockat. Merparten av materialet till bygget kommer från BE Groups nya armeringsanläggning i Norrköping – den tidigare NCC-ägda Herkules armeringsfabrik.

När affären gjordes upp i våras kom parterna överens om att BE – parallellt med att man förser sina egna kunder – även skulle leverera armering till NCC-byggen runt om i landet under två år med option på ytterligare ett år. Första leveransen till bygget i Hyllie ägde rum i oktober i år. Hittills är båda parter mycket nöjda.

Det har fungerat mycket bra. Kanske till och med lite bättre än tidigare, vilket kan bero på att vi blivit bättre på att mängda, det vill säga beräkna materialåtgången, konstaterar Patrik Gyllin.

330A2756 kopiera.jpg

TOLV VÅNINGAR HÖGT

Vi balanserar vidare ut på armeringen. Patrik Gyllin berättar att byggnaden så småningom kommer att bli tolv våningar hög, med cykel- och bilparkering i källaren, butiksplan på bottenvåningen och därutöver kontor. Byggnaden har fått namnet ”Flow” och ska präglas av just detta: tillgänglighet och flöde där de mänskliga behoven står i centrum, berättar Patrik Gyllin vidare.

Beställare är NCC Property Development. När bygget är klart 2024 är planen att det ska säljas. Förhoppningsvis är alla de 13 000 kvadratmetrarna uthyrda då.

I dagsläget har vi hyrt ut cirka 40 procent av den totala kontorsytan, och vi har även en intressent för butiksplanet, berättar Patrik Gyllin.

330A2805 kopiera.jpg

330A2772 kopiera.jpgATTRAKTIVT LÄGE

Utbyggnaden av stadsdelen Hyllie tog fart i samband med bygget av den så kallade citytunneln för över 20 år sedan. En av de första byggnaderna som kom på plats var den välkände entreprenören och byggherren Percy Nilssons stora ishockeyoch evenemangsarena. Sedan dess har området vuxit enormt.

Det attraktiva läget i Malmös södra utkanter – med närhet till butiker, restauranger, Öresundsbron, goda tågförbindelser och Köpenhamns flygplats Kastrup bara några minuters tågresa bort – tror Patrik Gyllin kommer att locka fler både privatpersoner och företag till området.

RULLARMERING OCH ILF

Så här långt in i projektet har en stor del av leveranserna bestått av rullarmering samt klippt och bockat, så kallad ILF-armering, berättar BE:s försäljningschef Srdan Jovic Den sista leveransen av rullarmering är beräknad till slutet av november. Efter det kommer fokus att ligga på armering till väggarna.

Stommen byggs i prefabelement som tillverkas i material från Lettland, berättar Patrik Gyllin. Kriget i Ukraina har – precis som för de allra flesta - skapat en viss osäkerhet. Framför allt är det förändringar i valutan som utgjort en osäkerhetsfaktor.

Leveranserna av armering har hittills fungerat mycket bra. De få gånger som det uppstått frågetecken har Srdan Jovic och Patrik Gyllin kunnat lösa dessa på ett smidigt och enkelt sätt, konstaterar de båda.

Vi har en väldigt bra kommunikation och försöker att vara flexibla från båda håll när det krävs, säger Patrik Gyllin nöjt.

Vilka eventuella utmaningar har projektet inneburit?

Den största utmaningen har nog varit grundläggningen. Marken här består av lera och vi har fått använda oss av en hel del grövre armering för att försäkra oss om att huset ska stå stadigt.

collage.jpg

Är du intresserad av vårt sortiment inom armering? Klicka här