Kundreportage - Ronneby Svets & Smide

JÄDRAR ANAMMA HAR GJORT RONNEBY SVETS VÄRLDSLEDANDE PÅ KABELKARUSELLER

Fyrtioårsjubilerande Ronneby Svets & Smide har utvecklats till en av världens främsta tillverkare av kabelkaruseller. Men starten blev trög och vändningen kom plötsligt. Om det inte varit för välvilliga samarbetspartners och en rejäl dos jädrar anamma hade det kanske tagit slut innan det ens börjat.

Ronneby sommaren 2023. Det blekingska landskapet ligger inbäddat i en tryckande värme. I konferensrummet på Ronneby Svets ser luftkonditioneringen till att hålla hettan i schack.

Heiki Andersson lutar sig tillbaka i stolen. Han ser nöjd ut. Med all rätt.

För han har mycket att vara stolt över. Inte minst det sätt som han drivit på och utvecklat företaget de senaste decennierna.

–  I dagarna fick vi dessutom klart med en rekordstor order, värd mer än fyra gånger vår årsomsättning 2022, berättar Heiki Andersson.

Heiki.jpg

BÖRJADE SOM ARTONÅRING

Ronneby Svets & Smide startades 1983. Inriktningen var byggnadssmide och en av grundarna var Heikis pappa Bengt Andersson. Heiki själv var bara 18 år gammal och hade precis gått ut gymnasiet när han fick jobb i verkstan. Åtta år senare flyttade han in på kontoret. I samma veva köpte han in sig i företaget.

ronneby1.jpgJOBBADE HÅRT

Huvudinriktningen var fortfarande byggnadssmide, men man hade också börjat snegla lite mot kabelbranschen och tillverkning av så kallade kabelkaruseller och läggararmar.

–  Vi hade fått en del förfrågningar om detta från en konsult, Lennart Jonsson, som vi för övrigt samarbetar med än idag. Jag var ung och hungrig och ville att vi skulle ha ett ben till att stå på, berättar Heiki Andersson.

Vi kunde ju byggnadssmide. Att satsa på detta var mitt sätt att sätta en egen prägel på företaget, och pappa lät mig göra det vilket var helt fantastiskt.

Satsningen på kabelkaruseller gav inte omedelbar effekt.

Kabelbranschen var inte jättehet och vi fick jobba hårt för vår första beställning. Jag minns att vi runt 2000-2001 fick några mindre beställningar från dåvarande ABB, berättar Heiki Andersson vidare.

TUNGT ANSVAR

Parallellt med den nya satsningen fortsatte man att utveckla byggnadssmidet. Men så 2003 kom krisen som höll på att kasta omkull alla planer för far och son.

Inte bara vi utan hela byggbranschen kom in i en jädra svacka, och för första gången i företagets historia tvingades vi att säga upp personal.

I samma veva drabbades Heikis pappa av en stroke, som tvingade honom att vara borta från arbetsplatsen i flera år. Ansvaret för företaget vilade nu tungt på den unge Heikis axlar.

Jag stod själv med ett företag som hackade rejält. Jag minns hur jag fick ringa runt till våra leverantörer, bland annat BE, och be dem om att ha tålamod. 

VÄL FÖRBEREDDA

Vändningen kom dock fortare än någon hade kunnat ana. Bara ett par veckor efter att företaget sagt upp sina första två anställda ringde det från Skottland och en kund som ville att jag skulle komma dit och förhandla.

–  Det blev vändningen. Vi fick en beställning på två kabelkaruseller och jag hinner knappt komma hem från Skottland förrän det ringer en kund från Halden i Norge och beställer fler kabelkaruseller, säger Heiki Andersson.

Vad var det då som låg bakom den plötsliga vändningen?

Enligt Heiki Andersson handlade det om flera faktorer.

Dels kom användandet av undervattenskabel på havsbotten i gång på allvar och det behövdes större och snabbare kabelkaruseller som kunde ta upp till 5000 ton kabel och var upp till 30 meter i diameter. Dels hade vi förberett oss för det här ett tag, vi trodde på en ökad efterfrågan och sa till varandra att när det vänder då ska vi vara med, säger Heiki Andersson.

ronneby2.jpgGAV RINGAR PÅ VATTNET

Nu gav det ena det andra. Heiki Andersson beskriver det som ringar på vattnet.

Vi fick förtroendet att göra flera karuseller till stora kunder. De har återkommit och det är ju det bästa beviset på att de är nöjda.

Idag får Ronneby Svets & Smide förfrågningar på sina karuseller från företag över hela världen. Europa är stort, liksom USA och Asien. Branschen är stekhet, och det råder knappast någon brist på vare sig idéer eller utmaningar.

Vi lär oss något nytt varje dag, vilket är helt fantastiskt. Just nu håller vi på med en kabelkarusell som är 41 meter i diameter och ska tåla 12 000 ton kabel.

SER VÄLDIGT BRA UT

Idag har Ronneby Svets & Smide ett tjugotal fast anställda och ytterligare 25-30 inhyrda medarbetare. Det kommer hela tiden in nya förfrågningar, och omsättningen förra året låg på runt 100 miljoner kronor.

–  Just nu ser det väldigt bra ut inför framtiden, men är det något jag lärt mig av tidigare erfarenheter så är det att det kan svänga snabbt. Jag har lärt mig min läxa och skulle därför aldrig någonsin klaga på att vi har för mycket att göra. Det är ord som jag aldrig skulle ta i min mun, konstaterar Heiki Andersson.

Företagets styrkor är säkerheten och noggrannheten i allt man företar sig.

Vi levererar det vi har lovat och det vi säger det står vi för. Vi är med hela vägen och släpper inte en kund eller ett projekt förrän vi fullföljt vårt uppdrag fullt ut, det har blivit vår kvalitetsstämpel.

heiki2.jpgBE – EN PÅLITLIG LEVERANTÖR

Det enda orosmolnet på himlen just nu är kriget i Ukraina som skapat en viss materialbrist. Till de extremt stora kabelkarusellerna går det åt enorma mängder stål, och då gäller det att ha en leverantör som man kan lita på – och det har Ronneby Svets & Smide.

BE Group har varit med enda sedan starten för fyrtio år sedan, och de har ställt upp för oss i vått och torrt, berättar Heiki Andersson.

Nyckeln till ett bra samarbete är dialog, flexibilitet och framförhållning. Under årens lopp har samarbetet utvecklats, berättar Peter Olofsson, teknisk försäljning skärning, på BE Group.

–  Vi levererar inte bara materialet, utan gör också en hel del bearbetning – inte minst skärning – till kunden.

Utöver plåt i dimensioner från fem till 180 millimeter, levererar BE även stora mängder balk och specialstål. Volymerna samt komplexiteten i det som ska produceras gör att kunden i princip utnyttjar hela BE:s kompetens och bredd, berättar Andreas Rustan, försäljningschef storkunder på BE Group.

ronneby4.jpgRELATIONER AVGÖRANDE

Centraliseringen av lager och produktion till BE:s anläggning i Norrköping har betytt mycket för samarbetet. Idag sker nästan all bearbetning där, vilket underlättar väsentligt.

För oss innebär det en enorm trygghet. Allt är en helhet.

Utöver Peter Olofsson och Andreas Rustan är det Greger Rosdahl, försäljningschef i Malmö, som håller i kontakterna med kunden från BE Groups sida.

Heiki Andersson är väldigt nöjd med hur samarbete fungerar, berättar han.

–  För oss är den personliga relationen med våra leverantörer helt avgörande. Utan dem är vi ingenting. Men de tar tid att bygga upp, speciellt när det handlar om så här stora och komplexa produkter.

Heiki Andersson beskriver sig som en extrem tävlingsmänniska, en mentalitet som i högsta grad bidragit till att föra familjeföretaget till den världsledande position där man befinner sig idag.

FOTBOLL OCH HÄSTAR

Men tävlingsinstinkten märks även privat. Heiki Andersson är engagerad i det lokala fotbollslaget Saxemara IF och byggde tillsammans med pappa Bengt, som gick bort 2019, upp ett stall med travhästar som nu finns hos stjärnkusken Fredrik Persson på Kalmartravet.

Trav var ett jättestort intresse både för mig och farsan. Efter hans bortgång har jag fortsatt att förädla det. För mig har travet många likheter med företagandet. Det handlar om tävlingsinstinkt och adrenalinkickar.

ronneby5.jpg
Greger Rosdahl (BE Group), Heiki Andersson (Ronneby Svets), Peter Olofsson & Andreas Rustan (BE Group)

SNABBFAKTA: RONNEBY SVETS & SMIDE

• Grundades 1983 av Bengt Andersson och Bengt Johansson

• Inriktade sig i början på byggnadssmide. Idag är företaget världsledande på kabelkaruseller.

• 1996 tog nuvarande vd:n Heiki Andersson över Bengt Johanssons del i företaget, och 2019 – efter pappans bortgång – blev även Heikis syster Anna-Therese delägare i firman.

• Kunderna finns idag över hela världen, med stort fokus på Europa, USA och Asien.

• Antalet anställda uppgår idag till 20. Dessutom har man mellan 25–30 inhyrda medarbetare.

• 2022 omsatte företaget runt 100 miljoner kronor.

• BE Group har varit företagets huvudleverantör av stål sedan starten för fyrtio år sedan.