Kundreportage - Mälarsmide

Bredden är Mälarsmides styrka: ''Vi gör allt från ljusstakar till höghus''

När Niklas Karlsson startade Mälarsmide 2014 fanns inga planer på att expandera. Att Västeråsföretaget åtta år senare skulle sysselsätta ett dussintal personer fanns inte på kartan. Vad han inte heller visste var att inriktningen skulle komma att ändras med åren.
– Numera brukar jag säga att vi gör allt från ljusstakar till höghus, säger Niklas Karlsson.

Idag har Mälarsmide flera olika ben att stå på. Utöver traditionellt byggnadssmide till industri, byggföretag och fastighetsägare, erbjuder man även industriservice, legotillverkning och arbete på tåg. 

Den riktigt stora förändringen är dock att inredningssmide och konstproduktion i metall blivit en så viktig del av verksamheten. ”Oväntat men kul”, konstaterar Niklas Karlsson och uppskattar att den typen av specialuppdrag idag står för närmare hälften av den totala omsättningen. 

330A2502 kopiera.jpg

HÖR AV SIG FRÅN HELA VÄRLDEN 

Det kommer hela tiden nya förfrågningar från konstnärer runt om i världen som vill ha hjälp att förverkliga sina idéer. I konferensrummet på Tunbytorpsgatan 21 i Västerås får man en uppfattning om vad det handlar om. Ena långsidan av rummet kläds av en jättelik bild på ett av de prestigefyllda konstprojekt som företaget varit med om att förverkliga. 

Rickard Lindström, montageledare och en av fyra delägare i Mälarsmide, berättar att bilden är från norska hamnstaden Molde. En lång, smal geometrisk figur i stål slingrar sig fram längs med piren. I bakgrunden höjer sig det norska fjordlandskapet med sitt kristallklara vatten och sina snöklädda fjälltoppar. 

Verkets upphovsman är den svenske konstnären Jacob Dahlgren som bland annat gjort sig känd för sina geometriska skulpturer. Just den här är drygt 36 meter lång och närmare fyra meter hög.

Mälsarsmide konstverk kopiera (1).jpg

– Konstverket består av 13 olika sektioner. All produktion skedde i vår verkstad och innan delarna skeppades till Norge så byggde vi ihop och monterade ner hela konstverket för att försäkra oss om att allt passade ihop, berättar Rickard Lindström.

330A2496 kopiera.jpgEXTREMA RESTRIKTIONER 

Det aktuella konstverket, som fått namnet ”Togetherness”, är från 2020, och monterades upp av Mälarsmides egen personal på plats i Molde under extrema restriktioner och omständigheter i början av pandemin, berättar Rickard Lindström vidare. 

– Området var helt avspärrat och det krävdes speciella tillstånd för att vi överhuvudtaget skulle få lov att åka dit. All tid som vi inte befann oss på arbetsplatsen satt vi isolerade på hotellet. Det var en speciell upplevelse, säger han och skattar. 

Det var inte första gången som Mälarsmide samarbetade med den svenske konstnären Jacob Dahlgren. Redan 2019 tillverkade företaget en liknande geometrisk skulptur, ”Early One Morning, Eternity Sculpture” som numera återfinns i Finlands huvudstad Helsingfors.

330A2555 kopiera.jpgÖMSESIDIG RESPEKT

Att jobba med konstproduktion i metall skiljer sig mycket från traditionellt smide. Materialet och det grova hantverket är det samma. Den stora skillnaden finns i detaljerna, och inte minst – i kommunikationen och planeringen med kunden – i det här fallet konstnären.

– Det går mycket mer tid åt planering och att hitta konstruktionsmässiga lösningar. Oftast har konstnärerna en idé om hur deras verk ska se ut, men de saknar den tekniska kunskapen och då får man diskutera sig fram till en lösning som fungerar.

Det blir ofta många och långa diskussioner innan alla bitar fallit på plats. Det slutar ofta med kompromisser åt båda hållen. Hittills har det dock aldrig hänt att parterna inte kommer överens. Respekten för varandras professioner är ömsesidig. 

FRÅN MUN TILL MUN

En utmaning när man jobbar med den här typen av projekt är att de kan vara svåra att räkna på, berättar Niklas Karlsson vidare. 

– Eftersom varje projekt är unikt så är det svårt att på förhand säga hur lång tid det kommer att ta. Men vi har blivit bättre på att uppskatta kostnaderna med åren. Oftast har konstnärerna en fixerad budget att utgå ifrån, då måste vi anpassa oss efter den. Rent ekonomiskt är det oftast inte en jättebra affär för oss, men det kompenseras mer än väl av att det är så roligt. 

Bortsett från enstaka inlägg på sociala medier så har Mälarsmide inte ägnat sig åt någon riktad marknadsföring för att nå ut till konstnärerna, berättar Niklas Karlsson. Konstnärsvärlden är ganska liten, och ryktet om det svenska smidesföretaget som gärna åtar sig dessa komplicerade specialuppdrag sprider sig från mun till mun, förklarar han.

INREDNING TILL PRISON ISLAND

Ett annat spännande uppdrag som vuxit de senaste åren är att bygga inredning till den internationella äventyrskedjan Prison Island. Idag tillverkar Mälarsmide i princip all utrustning som görs i smide. Från verkstan i Västerås levereras allt från basketkorgar och inredningsdetaljer till räcken ut över hela världen. 

Utvecklingspotentialen är enorm, menar Niklas Karlsson. På senare tid har man även fått förfrågningar om andra jobb i anslutning till Prison Islands anläggningar.

– Just nu håller vi till exempel på att tillverka en bar i anslutning till Prison Islands anläggning i Bryssel. 

Bland Mälarsmides kunder finns allt från stora koncerner som ICA och ABB till mindre lokala kunder. I mån av tid hjälper man även privatpersoner med mindre jobb.

330A2484 kopiera.jpgPERSONALEN VIKTIGAST 

Idag äger Niklas Karlsson 50 procent av företaget. Fyrtio procent ägs av Markbolagen och de övriga tio av montageledaren Rickard Lindström och arbetsledaren Danny Anttila. 

Alla anställda har kompetens och certifikat inom sina respektive specialområden. Dessutom är företaget certifierade för konstruktion och dimensionering av bärande stålkonstruktioner. Något man har stor nytta av i oroliga tider, konstaterar Niklas Karlsson nöjt. 

– Vi gör ju även en hel del vanligt smide, till exempel traversstommar. 

Stor vikt läggs vid att hitta rätt personal. I samband med alla nya anställningar har företaget prioriterat att hitta personer som fungerar bra i gruppen framför erfarenhet och kompetens. 

– Det tekniska kan man alltid lära sig efterhand, det är svårare att ändra någons personlighet, konstaterar Niklas Karlsson och Rickard Lindström. 

Idag har företaget sju fast anställda och ytterligare en handfull inhyrd personal. 

Att expandera ytterligare och anställa fler är inget mål i sig. Snarare tvärtom, konstaterar Niklas Karlsson. 

– Det är ganska skönt att hålla det på den här nivån. Men det är klart, dyker rätt person upp och vill ha jobb här så...

BE – EN PROFFSIG LEVERANTÖR 

Kontakterna med BE Group har pågått under ett antal år, men det var först när Mats Höglund tog över som kundansvarig säljare för drygt sex månader sedan som samarbetet tog fart på riktigt. 

Parterna fann varandra direkt, och idag är det mer eller mindre en självklarhet att BE ska vara med och räkna på alla nya jobb, säger Niklas Karlsson och Rickard Lindström. 

Vad är det då de uppskattar med BE som leverantör? 

– För oss handlar det mycket om tillgängligheten och den personliga kontakten. Mats är oerhört proffsig. Han är driven och engagerad och snabb på att återkoppla. Det betyder mycket för oss, avslutar Niklas Karlsson.

330A2493 kopiera.jpg

Vill du bli en av oss? Tryck här för att ansöka om att bli företagskund hos oss på BE Group.