Stort intresse för grönt stål från H2GS

2023-06-13

Stort intresse för grönt stål från H2GS

Första leveransen beräknas ske 2025

Anne graf utan titel kopiera (1).jpgFör två år sedan fattade stålproducenten H2 Green Steel beslut om att bygga ett grönt stålverk i Norden. Placering: Boden i norra Sverige. En tillståndsprövning lämnades in till mark- och miljödomstolen, och i juli förra året damp det positiva beslutet ner i företagets brevlåda – byggnadsdomen var godkänd!

Men, att gå från idé till färdig etablering tar tid. Det gäller inte minst om idén gäller att bygga ett fossilfritt stålverk. Det handlar om att få alla tillstånd på plats men också om finansieringen.

Mark- och miljödomstolens beslut från juli förra året innebär att det får byggas ett stålverk där, vilket är ett mycket stort framsteg, förklarar Anne Graf, chef för infrastrukturtjänster på H2 Green Steel.

I mitten av april följdes domen upp med förhandlingar gällande villkoren för driften av stålverket.

Domstolen har handlagt ärendet på rekordkort tid, men det är mycket som fortfarande återstår, berättar Anne Graf vidare. 

Det gäller inte minst finansieringen. Hittills har vi satt strukturen för vår lånefinansiering om 3,5 miljarder Euro (38 miljoner SEK) från olika europeiska finansinstitutioner och 350 miljoner Euro (3,5 miljarder SEK) i privat kapital.

400 FOTBOLLSPLANER

På platsen där stålverket ska ligga har markarbetena precis kommit igång. Lastbilar och schaktmaskiner jämnar till den 27 hektar, vilket motsvarar cirka 400 fullstora fotbollsplaner, stora yta där själva stålverket kommer att ligga.

En del av ytan kommer att upptas av vätgasanläggningen, det vill säga den del av produktionsanläggningen som är grunden för det gröna stålet.

I slutet av 2025 är det tänkt att det första gröna stålet ska levereras. Det är en tajt tidsplan, men vi vet att det går att göra. Det finns ju liknande anläggningar på andra håll i världen, säger Anne Graf.

Hittills har det mesta gått i rekordfart. Vi har fått bra stöd av våra samarbetspartners, allt från offentliga myndigheter till finansiärer. Vi uppfattas nog som en intressant och spännande kund, men kanske också lite jobbig ibland. Det ligger lite i vårt DNA att det ska gå fort, säger Anne Graf och skrattar.

–  Samtidigt finns det ju väldigt goda skäl att driva på den här processen. Det ligger i allas vårt intresse att produktionen av grönt stål kan komma snabbt, inte minst med tanke på miljön.

Bild från site April kopiera (1).png

STORT INTRESSE

Peter Andersson (1).jpgEn förutsättning för att projektet ska gå att genomföra är att det finns en efterfrågan på grönt stål på marknaden. Hittills har intresset överträffat alla förväntningar. Av de 2,5 miljoner ton som kommer att produceras i första fasen är 1,5 miljoner redan försålt, berättar Anne Graf.

I den andra fasen planeras en produktion på fem miljoner ton.

BE Group är en av de kunder som kommer att vara med och dela på det gröna stålet som levereras från verket i Boden. Det är en lika naturlig som självklar del av företagets målsättning att på sikt kunna erbjuda ett komplett sortiment av hållbart stål.

Att hjälpa små- och medelstora bolag, som oftast inte köper stål i stora kvantiteter, att köpa fossilfritt hållbart stål till konkurrenskraftiga priser är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete, konstaterar BE Groups vd och koncernchef Peter Andersson.

I dagsläget står stålindustrin för omkring åtta procent av världens totala CO2-utsläpp. Anne Graf menar att omställningen till en fossilfri stålproduktion är något av en ödesfråga både i Europa och resten av världen. Hennes förhoppning är att all stålproduktion ska vara grön i framtiden.

Vi gör det här för att vi anser att det är viktigt, och vi vill att andra ska följa efter oss så att vi kan hjälpa till att rädda vår planet, säger hon.

OKÄND MARK

Att bygga ett stålverk är lite som att ge sig ut på okänd mark. Senast någon gjorde det i Europa var nämligen 1969, berättar Anne Graf. Nu är det dessutom en helt ny teknik som ska provas.

Det nya stålverket i Boden kommer att drivas med vätgas. Rent praktiskt kommer processen att gå till så här, förklarar Anne Graf:

–  De två komponenter som behövs för att producera grön vätgas är vatten och el. En stor del av elen produceras med vattenkraft från Luleälv. Med hjälp av vätgasen reduceras järnmalmen till järnsvamp, som sedan läggs i en så kallad ljusbågsugn tillsammans med järnskrot. Efter det skickas det gröna stålet till valsverket där det valsas till plåt.

Vilka är då de stora utmaningarna med ett så här omfattande projekt?

Det finns många stora utmaningar, konstaterar Anne Graf. Först och främst krävs det ju att det finns tillräckligt många intressenter som vill vara med och driva på projektet. En annan utmaning är infrastrukturen. Det krävs att vi får tillgång till både järnväg och hamnar. Det är processer som oftast tar väldigt lång tid, men där vi har fått ett väldigt fint stöd från alla håll, berättar Anne Graf.

En tredje stor utmaning är kompetensförsörjningen. Det händer mycket i Norrland just nu, och vi märker att det finns ett stort intresse för att komma upp hit och jobba för oss. För vår del är utmaningen att se till att vi blir en positiv del av hela samhällsutvecklingen här.

”DET HÄR ÄR FRAMTIDEN”

På det stora hela är utmaningarna roliga och positiva, menar Anne Graf, som själv har sina rötter i norra Sverige. Efter flera år utomlands, bland annat i London och Bryssel, har hon nu återvänt till Norrland för att bli en del av den positiva utveckling som nu sker.

–  Det här är framtiden. Vi ser att många stora företag, inte minst inom bil- och byggindustrin, har ett väldigt stort intresse i grönt stål. Det har blivit en självklar del i deras hållbarhetstänk. I slutändan handlar det om vad vi kan göra, att vi kan se våra barn i ögonen en dag och säga att vi gjorde så mycket vi kunde, avslutar Anne Graf.