Första leveransen av den CO2 reducerade plåten

2023-10-04

FÖRSTA LEVERANSEN AV DEN CO2-REDUCERADE PLÅTEN XCARB® RRP PÅ VÄG TILL KUND

Den världsledande stålproducenten ArcelorMittal har de senaste åren gjort stora investeringar i anläggningar för tillverkning av fossilfritt och CO2-reducerat stål.

I september levererar AMBE (Arcelor Mittal BE Group SSC AB = AMBE, till hälften ägt av den europeiska stålproducenten och till hälften av BE Group) sin första order av den CO2-reducerade plåten XCarb® Recycled and Renewably Produced (RRP).

Det är en provleverans på cirka tjugo ton CO2-reducerad varmgalvaniserad plåt i kvalitet S220GD som ska användas till ventilationsprodukter, berättar Richard Ralsgård, vd på AMBE. De senaste åren har intresset för fossilfritt och CO2-reducerat stål ökat kraftigt.

ArcelorMittal har lagt stora resurser på att utveckla och investera i grön teknik i sina anläggningar runt om i Europa. En stor del av detta arbete sker inom ramarna för innovationsprojektet XCarb®. 

– XCarb® är ett samlingsnamn för de insatser som görs inom ArcelorMittal i syfte att minska bolagets klimatpåverkan, förklarar Richard Ralsgård.

ArcelorMittal_Sestao (002).jpg

Att reducera de CO2-utsläpp som sker i samband med ståltillverkningen är en viktig del av detta arbete. Merparten av utsläppen kommer från masugnarna, och det är alltså dessa som nu ersätts med så kallade DRI-anläggningar, där järnmalmen reduceras till järnsvamp med hjälp av vätgas innan det går vidare till ljusbågsugnar som drivs med förnyelsebar energi – framför allt sol- och vindkraft, förklarar Richard Ralsgård vidare.

LIGGER LÅNGT FRAM

ArcelorMittal ligger långt fram i sin gröna omställning, men har utåt sett valt att hålla en låg profil.

– Det viktiga för ArcelorMittal är inte att vara först, utan att noga testa och utvärdera olika alternativ för att sedan välja den mest optimala tekniken för respektive process.

Målet är att kunna leverera det första helt fossilfria stålet inom tre år, men redan idag kan alltså AMBE erbjuda ett ”grönt” sortiment inom ramarna för XCarb®.

XCARB® FINNS I TVÅ VARIANTER:

• XCarb® RRP (Recycled and Renewably Produced) är ett CO2-reducerat sortiment där CO2-utsläppen reducerats med upp till 75 procent, något som styrks i de miljödeklarationer – så kallade EPD:er – som tagits fram för sortimentet. Produktionen sker vid företagets stålverk i spanska Sestao, en av många anläggningar där det nu görs stora investeringar för att inom några få år kunna framställa ett helt fossilfritt stål.

• XCarb® Green Steel Certifikat, som innebär att kunderna mot en något högre materialkostnad får ett certifikat som innebär att de kan tillgodoräkna sig de förbättringar som redan gjorts inom ArcelorMittals klimatarbete. Certifikatet är verifierat av tredje part och kan utnyttjas av kunderna i marknadsföringssyfte i enlighet med Green House Protocol, Scope 3 (se blå faktaruta).

RIRA.jpgMEDVETEN KUND

Det svenska industriföretag som under september kommer att få sin första leverans av XCarb® RRP CO2-reducerat stål är en mångårig kund till AMBE. Richard Ralsgård beskriver kunden som ”medveten och med höga krav på både kvalitet och leveranser”.

– Den här kunden har förstått att fossilfritt stål är framtiden. Min gissning är att det inom loppet av bara några år kommer att vara det enda alternativet för många kunder.

INFRASTRUKTUREN PÅ PLATS

ArcelorMittal är den marknadsledande stålproducenten med egna verk i flera europeiska länder. Att en stor del av infrastrukturen redan finns på plats är en stor fördel i den gröna omställning som nu pågår, menar Richard Ralsgård.

– Tillverkningssätten skiljer sig åt. Det handlar inte bara om att masugnen ersatts med DRI och ljusbågsugn, utan också att järnmalmen byts ut mot en större andel återvunnet skrot.

–  Med de stora investeringar som görs nu räknar vi med att bli en av de första producenterna att kunna leverera ett 100-procent fossilfritt stål i större skala, inom loppet av några få år.

GREEN HOUSE GAS PROTOCOL

Greenhouse Gas Protocol, GHG, är den mest använda internationella beräknings- och redovisningsstandarden och används av både nationer och företag som ett verktyg för att förstå, kvantifiera och hantera utsläpp av växthusgaser. Den delas in i tre kategorier (scope):

Scope 1 (Direkta GHG-utsläpp). Omfattar verksamhetens direkta utsläpp från källor som kontrolleras av företaget. Exempel på utsläpp är egna fabriker och anläggningar.

Scope 2 (Indirekta GHG-utsläpp). Omfattar indirekta utsläpp från inköpt el, ånga, värme och kyla, som sker hos producenten.

Scope 3 (Andra indirekta GHG-utsläpp). Omfattar de utsläpp som verksamheten ger upphov till, men som inte omfattas av scope 1 eller scope 2. T ex inköpta varor och tjänster, bränsle- och energirelaterade processer, inköpta transporter, avfall från verksamheten och tjänsteresor.