50 år på BE Group!

2022-06-14

Efter 50 år på BE:THOMAS BERG HAR INGA PLANER PÅ PENSION

Han började på Bröderna Edstrands transportavdelning i juli 1972. Femtio år senare är han fortfarande kvar på företaget. Och trots att Thomas Berg hunnit fylla 65 år har han inga planer på att pensionera sig än.

-Jag trivs jättebra och har ingen lust att sluta arbeta, konstaterar han, lutar sig tillbaka och knäpper nöjt händerna över magen.

Vi befinner oss i ett av mötesrummen på BE Groups huvudkontor i Malmö. Det är lunchtid, och på andra sidan de stora glaspartierna köar kollegorna till kaffeapparaten. Thomas Berg äter sällan lunch längre, berättar han. För knappt ett år sedan opererades han för en tumör i magen, och sedan dess är han försiktig med vad han stoppar i sig och när han gör det.

berg (1).png

NÄRA TILL SKRATT
I samband med operationen var Thomas Berg tvungen att sjukskriva sig en kortare tid. Utöver det har han bara haft någon enstaka dag sjukfrånvaro under de femtio år han varit anställd på företaget, berättar han vidare.

– Det var första gången sedan 1998 som jag sjukskrev mig. Till och med handläggaren på försäkringskassan verkade ha svårt att tro det när hon ringde upp och undrade om det möjligen var så att min lön hade förändrats något de senaste 25 åren, säger Thomas Berg och fyrar av ett kluckande skratt.

Det ska bli mer av den varan under intervjun. Thomas Berg har nämligen nära till skratt.

Thomas Berg var 15 år och sju månader gammal när han fick sitt första jobb på dåvarande Bröderna Edstrand. Första tjänsten var som assisten på transportavdelningen.
Det var innan dataåldern. På den tiden när allting sköttes med papper. En administrativ tjänst som bland annat innebar planering av transporter och leveranser, berättar han.

– Jag var yngst på avdelningen. Lönen var 1000 kronor i månaden och de första åren hade jag inget namn utan kallades kort och gott för ”pågajäveln” av mina kollegor, säger han utan att verka det minsta förnärmad.

LÄRDE SIG FRANSKA
Efter två år på ”transporten” flyttade Thomas Berg vidare till röravdelningen, där han stannade fram till 1976 då han blev erbjuden en tjänst på det som idag skulle kallas för import- eller möjligen inköpsavdelningen men som då gick under namnet ”utländska järnavdelningen”.

– Arbetsuppgifterna innebar att jag hade mycket kontakt med utländska stålverk och deras agenter. Jag hade ingen formell utbildning för det, men företaget såg till att jag fick de kunskaper jag behövde. De skickade mig bland annat till Tyskland och Belgien. Tyska kunde jag en del sedan tidigare, men jag fick även möjlighet att lära mig franska på företagets bekostnad.

Thomas Berg stannade på utländska järnavdelningen till början av 1990-talet, då han gick över till inköpsavdelningen där han blev kvar i ytterligare tio år. Under tiden hade han fackliga uppdrag, bland annat som ordförande i HTF:s (nuvarande Unionen) förbundsstyrelse samt ordförande för HTF:s Malmöavdelning

grumpy (1).pngALDRIG TRÅKIGT
Intresset för fackliga frågor: avtal, pensioner och löner, gjorde att han strax efter millennieskiftet frågade om han kunde få flytta över till ekonomioch HR-avdelningen. Ledningen sa ja på stående fot och sedan dess har Thomas Berg haft sin arbetsplats där.

– Numera är min formella titel lönespecialist, men jag gillar att hålla en låg profil och kallar mig hellre för ”lönehandläggare”. Du förstår, jag är i grunden rätt envis av mig. På rummet har jag en keps med texten ”Grumpy Old Man”. Den sätter jag på mig när någon kommer in och tjafsar mig, säger Thomas Berg och bränner av ett nytt kluckande skratt.

- Det har aldrig känts tråkigt att gå till jobbet, säger han. En enda gång har han varit på väg att lämna företaget. Han sökte och fick jobb på rederiet Nordö Link, men när dåvarande personaldirektören på BE, Klas Ringius, fick reda på det blev Thomas Berg omedelbart uppkallade till direktörens rum.

– Klas var som en pappa åt oss alla. När jag kom in på hans rum spände han ögonen i mig, påpekade att jag var ungkarl och undrade vem som skulle ordna lunch till mig på det nya stället. Därefter frågade han om det handlade om lönen. Trots att jag försäkrade att det inte gjorde det, höjde han min månadslön från 1500 kronor till 2700 kronor på en gång. Sedan sa han åt mig att återvända till mitt rum och återuppta arbetet.

TRÄFFADE FRUN PÅ JOBBET
Thomas Berg har mängder av roliga minnen från sina femtio år på BE, säger han. Två saker sticker dock ut. Dels det storslagna firandet 1985, då företaget fyllde 100 år. Ledningen hade hyrt Kockums Fritid och Skyline hotell. Och det var middag på Baltiska hallen.

– Vi var 700 anställda då. De kom med flyg från Sundsvall, Stockholm och Norrköping och togs emot av en riktig orkester på flygplatsen i Malmö.

Det andra minnet som sticker ut är när han på 80-talet träffade sin blivande fru, Beatrice, som även hon arbetade på BE. De jobbade ihop och hade känt varandra ett tag. Dessutom bodde de i närheten av varandra och brukade gå på samma fester och middagar, minns Thomas Berg. Ändå tog det ett tag innan de blev ett par. Och det skulle krävas både semesterresor till Tyskland och Kanarieöarna på tuman hand innan de flyttade in under samma tak.

– Till slut sa Beatrice till mig att nu tar du din rakapparat och flyttar in hos mig. Året därefter gifte vi oss, det var 1989 och vi är fortfarande gifta. 

BACK TO BASICS
Idag måste det anses helt unikt att någon stannar 50 år på samma arbetsplats. Det ger också en unik historisk inblick i företagets utveckling. 

Så, vilka är likheterna och vad skiljer dagens BE från företaget han började på i början av 1970-talet?

– BE har alltid varit ett välmående företag, även om vi haft våra upp- och nedgångar. Historiskt bestod företaget av sex självständiga juridiska enheter, som alla styrdes av medlemmar ur familjen Edstrand. Idag är organisationen plattare och beslutsvägarna kortare, vilket är bra. Jag har varit personalrepresentant i bolagsstyrelsen och de gånger som vi har dragit iväg åt fel håll – oavsett om det varit geografiskt eller handlat om innehållet i verksamheten – så har jag hävdat samma sak: vi måste gå ”back to basics” och göra det vi är duktiga på, nämligen köpa och sälja stål.

Det pratas ofta om den speciella BE-andan. Finns det en sådan och hur skulle du beskriva den i så fall? 

– Det handlar om respekt. Om att visa hänsyn och behandla andra som man själv vill bli behandlad.

I början av december förra året fyllde Thomas Berg 65 år. Han hade med gott samvete kunnat gå i pension vid årsskiftet, men stortrivs fortfarande med sitt arbete och har kommit överens med ledningen om att stanna kvar ytterligare två år.

– Det är sagt att jag ska sluta vid årsskiftet 2023/2024. Men vem vet, kanske fortsätter jag ytterligare någon eller några månader, säger Thomas Berg och ler finurligt.

Vill du vara med på vår resa? Klicka här för att se våra lediga tjänster.