Stål från BE Group värmer tusentals ukrainare

2023-03-29

IMG_7203.jpgSTÅL FRÅN BE GROUP VÄRMER TUSENTALS UKRAINARE

Det började i slutet av oktober med en diskussion hemma hos familjen Pettersson i Skellefteå. Nioåriga Tea ville ge julklappar till någon som verkligen behöver hjälp. Ett par dagar senare såg pappa Håkan, BE Groups säljchef i Skellefteå, ett inlägg på Facebook. Morgan Collin på Väderstad AB planerade att tillverka och skicka 200 kaminer till Ukraina. Två månader senare var de första kaminerna på plats i det krigshärjade landet – tillverkade i stål från BE Group.

Håkan Pettersson sprudlar när han berättar om dotterns stora engagemang för människor i nöd. Julklappsidén var ingen engångsföreteelse, understryker han. Tvärtom.

– Vi har en tradition i familjen att skänka pengar eller kläder till olika hjälporganisationer och Tea är alltid lika engagerad. Hon ser och lider med människor som far illa, och som förälder känner man sig såklart jättestolt.

SLÅSS FÖR OSS

Men vi backar bandet något. Till kvällen i slutet av oktober när Tea lanserade idén att skänka julklappar till behövande. I diskussionen hemma i villan i Skellefteå nämndes flera oroshärdar, utöver Ukraina även Syrien.

Pappa Håkan, som har ett förflutet som yrkesofficer och fortfarande är verksam inom försvarsmakten, föreslog att familjen skulle fokusera på ett folk eller ett land och göra något ordentligt för dem.

– Då svarade Tea direkt: Då vill jag att vi gör något för Ukraina, för de slåss för oss, berättar Håkan. Ett par dagar senare dök alltså inlägget upp i Håkan Petterssons Facebookflöde. Morgan Collin planerade att skänka 200 kaminer till folket i Ukraina. Reaktionen hos BE:s säljchef var omedelbar.

– Jag tänkte direkt att vi borde ställa upp med stål till kaminerna. Jag vände mig till min chef, Magnus Bosson, som sa ja utan att tveka.

IMG_7156 (1).jpg

MÅNGA VILLE HJÄLPA TILL

Håkan Pettersson tog kontakt med personer och företag som kunde tänka sig att hjälpa till. Intresset visade sig vara stort.

– Jag fick flera företag att ställa upp. Det handlade inte om kunder till oss, utan om nya kontakter som dök upp på LinkedIn och i mitt Facebookflöde.

Tillverkningen av kaminerna påbörjades i början av december, och precis som i Håkans fall så ställde alla inblandade upp ideellt. Han nämner Machtech i Örnsköldsvik, Samhall i Dorotea, Granitor Mechanical i Ödsmål och Landins Mekaniska i Norsjö.

– Det handlar om ganska olika företag. Både stora och små och så då Samhall som är en non-profit organisation.

IMG_7207 (1).jpgFLERA VIKTIGA FUNKTIONER

När kaminerna var tillverkade skickades de på tolv lastpallar till skånska Kävlinge, där organisationen Sweden Stands With Ukraine hade lovat att se till att de kom till rätt mottagare i Ukraina. Transporten till Kävlinge hjälpte DHL Sverige samt Lastbilsstationen och Rent a Wreck i Skellefteå till med utan att ta något betalt.

I slutet av december, bara två månader efter att familjen Pettersson började prata om att göra något för Ukraina, nådde de första 67 kaminerna fram till civila i Gammelsvenskby i Ukraina. Någon vecka senare levererades resterande 131 till ukrainsk militär och polis, berättar Håkan Pettersson.

Kaminerna har flera funktioner. Utöver att ge värme så går de att laga mat och koka vatten på. Just bristen på rent vatten är ett jättestort hygieniskt problem som kan orsaka stor skada, berättar Håkan Pettersson.

– Behovet är enormt, både bland civilbefolkningen och de militära styrkorna eftersom de saknar vinterutrustning.

håkan2 (1).jpgETAPP TVÅ PÅ GÅNG

Håkan Pettersson vet med säkerhet att kaminerna kommit fram. Han har fått bilder från organisationen som levererade dem, och det finns speciella kännetecken som bevisar att det är just dessa kaminer som visas.

BE Group och Håkan Pettersson är inte ensamma om att vilja hjälpa det ukrainska folket. Svenskarnas engagemang för landet har utvecklats till en riktig folkrörelse. Hittills har över 10 000 kaminer skickats från Sverige till Ukraina. Sammanlagt värmer de närmare 200 000 personer som annars riskerat att frysa ihjäl.

Av de tillverkade kaminerna har Håkan Pettersson valt att behålla två exemplar själv. Han har dessutom skaffat en tredje kamin som skiljer sig lite från de övriga. Den är tillverkad av ett företag i Dorotea. Planen nu är att auktionera ut de tre kaminerna på sociala medier och på så sätt dra in pengar till etapp två i projektet. 

– Min förhoppning är att auktionen ska dra in så mycket pengar att det räcker till att tillverka ytterligare 500 kaminer, den här gången i en något tunnare plåt som är enklare att transportera, säger Håkan Pettersson entusiastiskt.

HUR HAR REAKTIONERNA PÅ ERT INITIATIV VARIT?

– Oerhört positiva. Både människor och företag vill hjälpa till. Jag har haft ett fantastiskt stöd av min chef Magnus Bosson (VD för BE Group Sverige). Och sedan är det såklart underbart att se hur min dotter Tea fortsätter att engagera sig. Hon är superstolt över det vi gjort och säger det var den absolut bästa julklappen hon kunde tänka sig.