Certifikat ISO 45001

2023-09-27

NY CERTIFIERING INOM ARBETSMILJÖ

BE Group Sverige AB är nu certifierat enligt ISO 45001. Certifieringen innebär att företagets arbetsmiljöarbete och rutiner lever upp till standardens krav, samt att man ständigt förbättrar sig för att få en ännu bättre arbetsplats i framtiden. 

- Vi måste se till att våra medarbetare vet vilka risker som finns med deras arbete. De måste ha rätt kompetens med arbetsmiljömål samt en handlingsplan för att uppnå dem. Det är också viktigt att man har rätt dokumentation och kommunikation, säger Ulrika Leray, HSEQ-ansvarig på BE Group i Sverige. 

ulrika1.jpg

Syftet med ISO 45001

ISO 45001 är en internationell standard för hantering av arbetsmiljö och arbetsmiljörisker. Den är utformad för att hjälpa organisationer att säkerställa en säker och hälsosam arbetsmiljö för sina anställda genom att identifiera och hantera potentiella faror. För BE Group är säkerhetsarbetet mycket högt prioriterat, vilket gör att certifieringen enligt ISO 45001 är relevant för hela verksamheten. Utöver det så är ökade krav från kunder en faktor som varit pådrivande i arbetet. 

- Det är en lång process innan man når en certifiering. Det är många krav som måste uppfyllas och det kan ta mellan två och tre år för att färdigställa allt. Varje år framöver kommer vi ha externa revisorer som kontrollerar att vi fortsatt uppfyller kraven i standarden.

Olika typer av risker

Det finns olika typer av arbetsmiljö och yrkesroller på BE Group vilket innebär att det finns många risker att hantera.

På kontoren handlar det om ergonomi och om den psykosociala biten - hur man behandlar varandra dagligen, samt hur man trivs och hur man arbetar med stress. Ur en säljares perspektiv kan det handla om att man är ute på vägarna, där finns riskerna i trafiken. Sedan finns det många arbetsuppgifter inom lager och produktionsverksamheten, med truckar, lastbilar, maskiner, traverser och tungt gods att hantera. Detta innebär fysiska risker och gör man fel så kan man skada sig själv eller en kollega.

Stora förbättringar

Sedan arbetet med certifieringen började i september 2019, har antal olycksfall med frånvaro minskat med cirka  80%. Dessutom har det tillkommit två nya anläggningar i företaget under tiden och det finns inga indikationer på att antalet olycksfall har ökat i och med att verksamheten och antalet medarbetare växt.

-  Det är ett jättebra resultat som verkligen visar på att arbetsmiljöarbetet fungerar, säger Ulrika Leray.

Klicka här för att se våra certifikat